Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: 26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2021

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού – που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και φέτος την εβδομάδα 26 Απριλίου-2 Μαΐου 2021- στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρήση εμβολίων για την προστασία των ατόμων κάθε ηλικίας από διάφορες ασθένειες. Τη φετινή 16η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού τα μηνύματα επικεντρώνονται στη συμβολή του εμβολιασμού στην προστασία της υγείας και της ευεξίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, δίνεται όμως ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ως ζωτικό εργαλείο για να τερματίσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας του Π.Ο.Υ. «Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά» τονίζει τη σημασία τόσο της έγκαιρης και ευρείας εφαρμογής των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων (π.χ. διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα) και την αποφυγή ασθενειών που προλαμβάνονται μέσω αυτών όσο και τη σημασία του εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, στην ανάπτυξη υγειούς πληθυσμού και στη μείωση της κατανάλωσης των πόρων υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περίοδο 2000 -2019, στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, αποφεύχθηκαν 37 εκατομμύρια θάνατοι ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 μπορούν να αποφευχθούν 32 εκατομμύρια, χάρη στα εμβόλια[1]. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 σημειώθηκε εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα ιλαράς λόγω του εμβολιασμού. Για να κατοχυρώσουμε τα οφέλη του εμβολιασμού και στο μέλλον, θα πρέπει να διατηρηθεί υψηλή κάλυψη του πληθυσμού με τα γνωστά έως σήμερα εμβόλια.

Ιδιαίτερα, κατά την σημερινή συγκυρία, όπου η παγκόσμια κοινότητα και τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται από την πανδημία, ο εμβολιασμός κατά της   COVID-19 αποτελεί επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Ο ΣΦΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος παραμένει αρωγός της πρόληψης και υποστηρίζει την αξία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Το μεγάλο δίδαγμα από την πανδημία είναι πως η υγειονομική φροντίδα θα πρέπει πλέον να εστιάζει στην πρόληψη και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών. Η επένδυση στην πρόληψη, όπως ίσως είναι γνωστό, αποτελεί επένδυση στη δημόσια υγεία και την οικονομία. Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC), των ΗΠΑ σημειώνει ότι για κάθε δολάριο που δαπανάται για τον παιδικό εμβολιασμό εξοικονομούνται 3$ όσον αφορά το άμεσο κόστος και 10$ όσον αφορά το συνολικό κόστος για την κοινωνία.

Οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ στοχεύουν κάθε χρόνο στην έγκαιρη διάθεση επαρκούς ποσότητας εμβολίων για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. Ωστόσο, επιτακτική κρίνεται η ανάπτυξη μακρόχρονης εθνικής πολιτικής εμβολιασμού, η θέσπιση στόχων, η εφαρμογή μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης και η υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε σχετικά: «Η επιστημονική κοινότητα και οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την μαζική διάθεση εμβολίων που μπορούν να οχυρώσουν τον πληθυσμό έναντι θανατηφόρων νοσημάτων, ωστόσο η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έχει αρωγό την Πολιτεία. Στη χώρα μας την τελευταία διετία έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η εξαίρεση των εμβολίων μέσω ενός πρόσθετου ξεχωριστού κονδυλίου ειδικά για αυτό το σκοπό, από τη φαρμακευτική δαπάνη, την οποία επικροτεί ο κλάδος. Όμως, η ανάπτυξη συγκροτημένων και διαχρονικών πολιτικών πρόληψης θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτικής Υγείας, καθώς μπορεί να επιφέρει μακρόχρονα οφέλη για το σύστημα και την υγεία του πληθυσμού. Αξίζει να αναλογιστούμε ότι ασθένειες που σήμερα είναι άγνωστες, όπως η ευλογιά, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, αφαιρούσαν εκατομμύρια ζωές μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, γι’ αυτό η τήρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι σημαντική για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, καθώς μέσω της ανοσίας αγέλης προστατεύονται άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Είναι σημαντικό τα προγράμματα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού να ενταθούν κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει πανδημίας και να συνεχιστούν μετά τη λήξη αυτής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μακρόχρονα οφέλη του εμβολιασμού τόσο στα βρέφη και τα παιδιά όσο και στον εφηβικό και ενήλικα πληθυσμό. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την πρόσφατη δραματική μείωση στους εμβολιασμούς ρουτίνας των παιδιών και εφήβων εν μέσω πανδημίας και τους επακόλουθους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή για την προστασία του πληθυσμού. Η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού που με βιασύνη έχει εξαγγελθεί και νομοθετηθεί, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα!».

[1] London School of Hygiene & Tropical Medicine: Vaccines against 10 diseases prevented 37 million deaths in low- and middle-income countries in the last 20 years. Available at: https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2021/vaccines-against-10-diseases-prevented-37-million-deaths-low-and-middle-income