Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε αρκετό νερό;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε αρκετό νερό;

Είναι σύνηθες να έχετε μια μικρή δυσκοιλιότητα εάν δεν πίνετε αρκετό νερό. Η αδράνεια, οι αλλαγές διατροφής, οι ασθένειες, ακόμη και το άγχος μπορούν να κάνουν μεγαλύτερο το πρόβλημα. Η δυσκοιλιότητα συνήθως περνά από μόνη της, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε με την άσκηση, φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή και φυσικά νερό.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες ή έχετε ζάλη, έντονο πόνο στην κοιλιά σας ή αίμα στα κόπρανα σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια για κάτι πιο σοβαρό.

Οι αρθρώσεις σας λειτουργούν καλύτερα
Το νερό αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του χόνδρου της άρθρωσής σας που βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών και κάνει πιο ομαλές τις κινήσεις των οστών. Το νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή της ουρικής αρθρίτιδας (μια επώδυνη κατάσταση των αρθρώσεων). Βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις σας.

Ιδρώτας
Αυτό είναι καλό! Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σας, δροσίζει το σώμα σας. Πιείτε μερικά επιπλέον φλιτζάνια νερό μερικές ώρες πριν βγείτε για άσκηση. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου 7 έως 10 ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θυμηθείτε, μπορεί να μην δείτε τον ιδρώτα που χάνετε αν βρίσκεστε στην πισίνα ή σε ένα κλιματιζόμενο γυμναστήριο.

Αποφεύγετε την αφυδάτωση
Χωρίς αρκετό νερό, μπορείτε να ιδρώσετε πολύ γρήγορα. Μπορείτε επίσης να χάσετε νάτριο και κάλιο που χρειάζεται το σώμα σας. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στη ζέστη. Όταν συμβεί, μπορεί να διψάτε, να ουρείτε λιγότερο από το συνηθισμένο και το στόμα σας μπορεί να στεγνώσει. Θα μπορούσατε ακόμη και να αισθανθείτε ζάλη και σύγχυση.

Τα νεφρά παραμένουν πιο υγιή
Το νερό βοηθά τα νεφρά σας να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό νερό, αυτά τα απόβλητα – μαζί με τα οξέα – μπορούν να συσσωρευτούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των νεφρών σας με πρωτεΐνες που ονομάζονται μυοσφαιρίνη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Κρατάτε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση
Μπορεί να μην θυμάστε, να μην σκέφτεστε τόσο καθαρά ή να μην συγκεντρώνεστε τόσο εύκολα όταν δεν έχετε πιει νερό. Και δεν χρειάζεται να αφυδατωθείτε σοβαρά. Πόσο λίγο;

Θα μπορούσατε να χάσετε βάρος
Οι άνθρωποι που έπιναν μόλις 2 ή 3 φλιτζάνια νερό την ημέρα φαίνεται να χάνουν λιγότερα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και συνολικά θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή ενυδάτωση θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το επιπλέον νερό μπορεί να αντικαταστήσει τις κενές, ζαχαρούχες θερμίδες που πολλοί άνθρωποι πίνουν με τα γεύματα. Το νερό φαίνεται επίσης να επιταχύνει το μεταβολισμό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι, ώστε να αισθάνεστε πιο γεμάτοι.

Η καρδιά λειτουργεί καλύτερα
Η καρδιά σας δεν χρειάζεται να δουλεύει πολύ σκληρά όταν πίνετε αρκετό νερό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ήπια αφυδάτωση επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία (καθιστώντας τα λιγότερο ελαστικά) περίπου όπως το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Η λίγη κατανάλωση νερού οδηγεί επίσης σε λιγότερο αίμα στο σώμα , το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Χρειάζονται μόλις 15 με 20 λεπτά για να εξομαλυνθεί το νερό στο σώμα.

Είναι λιγότερο πιθανό να λιποθυμήσετε
Είναι λιγότερο πιθανό να λιποθυμήσετε όταν δίνετε αίμα εάν είχατε πιει αρκετό νερό. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει αν προσέχετε και αντικαταστήσετε το νερό που χάνεται μέσω του ιδρώτα ή των ούρων. Όταν τα επίπεδα πέφτουν λίγο, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει και το νευρικό σας σύστημα δεν μπορεί να το ελέγξει. Αυτό μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε. Προσέξτε το αυτό εάν έξω κάνει ζέστη, ειδικά όταν ασκείστε.

Πόσο είναι αρκετό;
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι 15 φλιτζάνια την ημέρα για τους άνδρες και 11 φλιτζάνια για τις γυναίκες. Αλλά να έχετε κατά νου ότι περιλαμβάνει τα συνολικά υγρά. Παίρνετε το 20% έως 30% του νερού σας από τα τρόφιμα. Λαμβάνετε περισσότερα από άλλα ποτά όπως χυμό, τσάι και γάλα. Εάν είστε άρρωστοι, θα χρειαστείτε περισσότερα υγρά (ειδικά με διάρροια ή έμετο). Εάν ασκείστε ή κάνετε γυμναστική έξω στη ζέστη, επικεντρωθείτε στο να πάρετε επιπλέον υγρά.

Μην λαμβάνετε υπερβολικό νερό
Το πολύ νερό μπορεί να αραιώσει το αλάτι στο αίμα σας αρκετά ώστε να σας κάνει να αρρωστήσετε (λέγεται υπονατριαιμία). Επιπλέον, δεν θέλετε να το παρακάνετε εάν έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας ή παίρνετε φάρμακα που σας κάνουν να κατακρατείτε νερό, όπως ΜΣΑΦ, οπιούχα, αντικαταθλιπτικά ή άλλα. Πίνετε αρκετά για να διατηρήσετε το κίτρινο χρώμα στο χρώμα των ούρων σας, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να είναι πάντα καθαρά ή να περνάτε όλη την ημέρα στο μπάνιο. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι.