Υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Τα υψηλά επίπεδα ξυλιτόλης, ενός γλυκαντικού χαμηλών θερμίδων που χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα με μειωμένη ζάχαρη, καθώς και σε τσίχλες και οδοντόκρεμες, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου, λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για 3 χρόνια και διαπίστωσε ότι τα άτομα με την υψηλότερη ποσότητα ξυλιτόλης στο πλάσμα τους ήταν πιο πιθανό να έχουν πρόβλημα με την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία τους.

Για να δείξουν τις πρώιμες επιδράσεις της ξυλιτόλης, οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων σε εθελοντές που κατανάλωναν ένα ρόφημα με ζαχαρούχο ξυλιτόλη και ένα ρόφημα με γλυκόζη. Τα επίπεδα ξυλιτόλης αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές στους ανθρώπους μετά το ρόφημα ξυλιτόλης, αλλά όχι μετά το ρόφημα με γλυκόζη.

Η ξυλιτόλη βρίσκεται φυσικά σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά και έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως υποκατάστατο ζάχαρης την τελευταία δεκαετία σε επεξεργασμένα τρόφιμα, οδοντόκρεμες, τσίχλες και άλλα προϊόντα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει και πάλι την άμεση ανάγκη για διερεύνηση των αλκοολών ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση καταστάσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», ανέφερε ο Stanley Hazen, MD, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Cleveland Clinic’s Lerner.

«Δεν σημαίνει ότι θα πετάξτε την οδοντόκρεμα σας εάν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με θρόμβους αίματος».

Μια παρόμοια σχέση μεταξύ της ερυθριτόλης, μιας άλλης ουσίας σακχάρου, και των προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία βρέθηκε πέρυσι από την ίδια ερευνητική ομάδα, ανέφερε ανακοίνωση.

Σε απάντηση στη μελέτη, το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων των ΗΠΑ, μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές και μειωμένες θερμίδες, είπε ότι η ξυλιτόλη έχει εγκριθεί εδώ και δεκαετίες από κυβερνητικούς φορείς. Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να μην ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, επειδή ορισμένα άτομα στη μελέτη είχαν ήδη υψηλότερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία τους.