Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS υπό την Προεδρεία του ΕΚΠΑ στην Αθήνα
Οι Πρυτάνεις των 10 Πανεπιστήμιων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS είχαν συνάντηση εργασίας υπό την Προεδρεία του ΕΚΠΑ στην Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Global Civis Days (18-20 Μαΐου). Εκ μέρους του ΕΚΠΑ συμμετείχαν ο Πρύτανης καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος ως Προεδρεύων του CIVIS και ο Αντιπρύτανης καθηγητής Δ. Καραδήμας ως Επιστημονικός Υπεύθυνος του CIVIS. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων του CIVIS συμμετείχε η Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και η Γενική Διευθύντρια της Δ/νσης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Θ. Χριστοφίδου.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν πολλά μέλη ΔΕΠ και υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν ήδη σημαντική εμπλοκή εκ μέρους του ΕΚΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων του CIVIS, οι Πρυτάνεις προέβησαν σε νέα δημόσια διακήρυξη σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία (η 1η διακήρυξη είχε γίνει στις 24/2). Δείτε εδώ τη νέα δημόσια διακήρυξη σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία (επίσης επισυνάπτεται):
Οι στόχοι του CIVIS για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πανεπιστήμια. Η Συμμαχία του CIVIS ενώνει δυνάμεις της και επενδύει στη διακρατική συνεργασία για να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών αντιμετωπίζοντας βασικές σύγχρονες προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις αντικατοπτρίζονται στους πέντε διεπιστημονικούς κόμβους του CIVIS: (1) κλίμα, περιβάλλον και ενέργεια, (2) Κοινωνία, Πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά, (3) Υγεία, (4) πόλεις, δημόσιος χώρος και κινητικότητα, (5) ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός. Επίσης, η λειτουργία της “ψηφιακής πανεπιστημιούπολης” του CIVIS (Digital Campus) θα επιτρέψει την ενσωμάτωση όλων των υπηρεσιών και των διοικητικών διαδικασιών που παρέχουν όλα τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στις κοινότητές τους στο πλαίσιο του CIVIS.
Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι ένα έργο που σχεδίασε και χρηματοδοτεί κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης.
Το CIVIS είναι ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Πολιτών που ιδρύθηκε από τη συμμαχία αρχικά οκτώ κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της Ευρώπης: το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Universitatea din București (Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου), το Université libre de Bruxelles (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών), το Universidad Autónoma de Madrid (Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης), το Sapienza Università di Roma (Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Eberhard Karls Universität Tübingen (Πανεπιστήμιο Eberhard Karls της Τυμβίγγης). Επίσης, έχει ενταχθεί στη συμμαχία ως συνεργαζόμενο μέλος το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ, σχετικά πρόσφατα εντάχθηκε και το Paris Lodron University of Salzburg.
Το CIVIS σήμερα συγκεντρώνει μια κοινότητα άνω των 470.000 φοιτητών και 68.000 μελών διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων 35.000 ακαδημαϊκών και ερευνητών.
Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της συμμαχίας του CIVIS κατά τις συνεδριάσεις που είχαν εξέτασαν την πορεία των σχεδιαζόμενων δράσεων και έργων και προχωρούν με τις Ομάδες Έργου σε δράσεις και ενέργειες σχετικά με την ενδυνάμωση του ρόλου των Κοινωνικών Εταίρων και της σύνδεσης με την κοινωνία των Ιδρυμάτων, την ενδυνάμωση περεταίρω της σύνδεσης του CIVIS με τα ιδρύματα της Αφρικής και της Μεσογείου, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των φοιτητών στις δράσεις του CIVIS.
Κατά τη διάρκεια των Global Civis Days στην Αθήνα, εκτός από τις συναντήσεις των ομάδων εργασίας, διεξήχθησαν και ανοικτές συζητήσεις (“Open sessions”) με έμφαση σε ευρύτερες θεματικές σχετικά με την κοινωνία, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά (“Society, Culture and Heritage”), όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δράσεις. Συγκεκριμένα, οι ανοιχτές συζητήσεις είχαν ως εξής: “Open Conference on Education“, “Open Labs: creating new ways of approaching and addressing local needs“, Open Panel “Societies in a period of pandemic and fake news”, “European identity” και “Heritage in contemporary Europe”.
Επίσης, στο πλαίσιο των Global Civis Days διοργανώθηκε από το ΕΚΠΑ και τη Σχολή Επιστήμης φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ο διαγωνισμός με τίτλο: “Πάναθλον” (“Panathlon, the Active University”) που ήταν αφιερωμένος στη συμβολή του αθλητισμού και γενικότερα της σωματικής άσκησης ως μέσον για την προώθηση της ειρήνης, της έννοιας της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ένταξης αλλά και ως μέσον εξάλειψης των κοινωνικών προκαταλήψεων, τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου, όσο και στη σύγχρονη κοινωνία. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε ομάδες επάνω στις εξής θεματικές: α) πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ενεργό κοινωνικά πανεπιστήμιο για όλους, και β) πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και να προσφέρουμε σωματική δραστηριότητα για όλους. Τέλος, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών διοργάνωσε συναυλία που κατά γενική ομολογία «ταξίδεψε μουσικά» όλους και όλες τους που παρακολούθησαν!
H εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στην προώθηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου και την ανάδειξη της διεθνούς φυσιογνωμίας του.