Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε αποτέλεσμα της συνένωσης του γενετικού υλικού των γονέων μας. Αυτό το γενετικό υλικό, ή DNA, το κουβαλάμε από την πρώτη, μέχρι και την τελευταία μέρα μας σ’ αυτήν τη ζωή. Πώς γίνεται όμως, ενώ το DNA μας παραμένει το ίδιο, εμείς να γερνάμε; Πώς κάνουμε ρυτίδες; Και πώς ενώ την μια μέρα είμαστε υγιείς, ξαφνικά την επόμενη ψάχνουμε έναν καλό γιατρό;
Οι λόγοι είναι πολλοί σίγουρα, αλλά ένας από τους βασικότερους είναι η επιγενετική. Η επιγενετική είναι η επιστήμη που μελετά τις κληρονομήσιμες αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων μας, που δεν συνεπάγονται μεταβολές στην αλληλουχία του DNA. Τέτοιες επιδράσεις στα κυτταρικά και φυσιολογικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά μπορεί να προκύψουν από εξωτερικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες ή να αποτελούν μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης.
Στην Ιατρική και στην Ογκολογία ξέρουμε ότι πολλές φορές αρκεί μια μετάλλαξη για να «τρελαθεί» ένα κύτταρο και να ξεκινήσει ο καρκίνος. Πώς γίνεται όμως αυτό, από τη στιγμή που το DNA μας δεν αλλάζει; Η απάντηση είναι απλή: Γεννηθήκαμε με αυτή την μετάλλαξη! Απλώς, για πολύπλοκους λόγους, που δεν κατανοούμε πλήρως, το γονίδιο που φέρει αυτή την μετάλλαξη ή δεν εκφράζεται ή την όποια δραστηριότητα του την αντιρροπεί ο οργανισμός μας, μέχρι κάτι να αλλάξει και να ενεργοποιηθεί.
Αυτό το «κάτι» κάτω από το πρίσμα της επιγενετικής μπορεί να το προκαλέσει η κακή διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα (και άτμισμα πλέον), τα φάρμακα, οι ακτινοβολίες, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η παχυσαρκία, το χρόνιο στρες και άλλα πολλά, εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνητής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας & Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δρ Δημήτριος Βλαχάκης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι στις μέρες μας, η μελέτη της επίδρασης των επιγενετικών μηχανισμών και του στρες στον άνθρωπο αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο έρευνας στην εξατομικευμένη ιατρική και την Ιατρική ακριβείας, με πολλές εφαρμογές στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.
Όλες οι εφαρμογές της επιστήμης της επιγενετικής, στο παρόν αλλά και στο μέλλον, θα αναλυθούν στην ημερίδα που θα παρουσιάσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 και ώρα 10.30-13.30, στο πλαίσιο του ΔΥΟ Forum.
Tο ΔΥΟ Forum, ο θεσμός που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, κοινό και επιχειρήσεις, πιστό στο ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό επιστρέφει φέτος στις 25 και 26 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο γεμάτο καινοτομίες!
Δείτε ολόκληρο το επιστημονικό πρόγραμμα του ΔΥΟ FORUM https://dyoforum.gr/
Στο 6ο ΔΥΟ Forum συμμετέχουν οι: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, Εταιρεία Επιγενετικής, Ελληνική Ακαδημία Αντιγήρανσης, Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ελληνικός Σύνδεσμος Τουρισμού Υγείας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνικό Ινστιτούτο Χαλκού.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ