Νέα διάσταση στη θεραπευτική αποκατάσταση του λεμφοιδήματος μετά από μαστεκτομή ή ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου του μαστού, προσφέρει στην Ιατρική κοινότητα η τεχνική της Γαλλίδας Πλαστικού Χειρουργού Dr. Corinne Becker, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie στο Παρίσι, επισκέπτριας καθηγήτριας για τη χειρουργική του λεμφοιδήματος σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο και Χειρουργού στο Νοσοκομείο George Pompidou.
Η διάσημη Γαλλίδα ιατρός έχει προσκληθεί να παρουσιάσει τη μέθοδό της στο 21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Health Care που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου και αν όλα πάνε καλά με το θέμα της πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Ρόδο.
«Θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή να υποδεχθούμε ως ομιλήτρια την Δρα Becker στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας», τονίζει σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Συνεδρίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Επ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος, Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, η οποία σημειωτέον έχει θητεύσει για αρκετό διάστημα δίπλα στη παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιατρό και ενημερώθηκε πλήρως για τις επεμβάσεις που πραγματοποιεί και που από πολλούς αποκαλούνται «μικρά θαύματα».
Η μέθοδός της, έχει εφαρμοσθεί σε περισσότερες από 4.500 επεμβάσεις και αντιμετωπίζει ριζικά μια από τις πλέον δυσάρεστες επιπτώσεις της θεραπευτικής παρέμβασης, αυτήν του λεμφοιδήματος του συστοίχου άνω άκρου, που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες σ’ όλον τον κόσμο.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταφορά ελεύθερων υγιών λεμφαδένων μαζί με τα αγγεία τους από άλλο σημείο του σώματος, στην αντίστοιχη μασχαλιαία χώρα, εκεί όπου οι λεμφαδένες και τα αγγεία έχουν καταστραφεί από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία.
Αναφορικά με τη διαδικασία της μικροχειρουργικής που απαιτείται για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος η κ. Μουζάκα επισημαίνει πως «Μεταφέρεται η ομάδα των λεμφαδένων και συνδέονται τα αγγεία τους στη νέα τους θέση με όποια αγγεία λειτουργικά υπάρχουν, επιτρέποντας την ανάπτυξη καινούργιων μέσα στη συγκεκριμένη περιοχή και τη διέγερση της ανοσοποιητικής τους λειτουργίας. Για να μπορέσει αυτή η τεχνική αποκατάστασης να αποδώσει, απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης των λεμφαδένων από τη δότρια περιοχή τηρώντας αυστηρά τους σχετικούς κανόνες».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το λεμφοίδημα το οποίο παρουσιάζεται και στα κάτω άκρα μετά από παρεμβάσεις στον καρκίνο του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του μελανώματος αλλά και του προστάτη, αντιμετωπίζεται από την Dr. Becker με την ίδια θεραπευτική μέθοδο της μεταφοράς υγιών λεμφαδένων στην πάσχουσα περιοχή.