ΑΚΟΣ και Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας|Εικαστικό πρότζεκτ| «Το σύμβολο του Άπειρου στον καρκίνο του μαστού»

ΑΚΟΣ και Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας|Εικαστικό πρότζεκτ| «Το σύμβολο του Άπειρου στον καρκίνο του μαστού»

ΑΚΟΣ και Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας| Εικαστικό πρότζεκτ| «Το σύμβολο του Άπειρου στον καρκίνο του μαστού»

Του δε απείρου ουκ έστι αρχή, είη γαρ αν αυτού πέρας «Στο άπειρο δεν υπάρχει αρχή, διότι τότε θα υπήρχε και τέλος»

Αναξίμανδρος

Η ΑΚΟΣ σε συνεργασία με το τρίτο εικαστικό εργαστήριο  της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για αναδείξουν τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού, συνδιοργανώνοντας εικαστικό πρότζεκτ με σύμβολο το άπειρο, το οποίο μορφολογικά θυμίζει δυο μαστούς.

 Έργα εμπνευσμένα από το άπειρο/μαστός δημιούργησαν οι νέοι καλλιτέχνες Σοφία Αντωνακάκη, Μάριος Αντωνιάδης, Ειρήνη Ασπρίδου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Σάββας Παπαδόπουλος, Λέα Καββαδία, Κωνστατίνα Καρρά, Άννα Κυριακού, Γεωργία Μανταλιά, Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου και Ευτυχία Χαϊντίνη. Δημιούργησαν το μοτίβο εννοιολογικά ή γεωμετρικά  με όποιο μέσο επιθυμούσαν και το κατέγραψαν φωτογραφικά.

Με αφορμή τη δράση η Ογκολόγος ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σημειώνει: « Στην ενδεκάχρονη πορεία της η ΑΚΟΣ χρησιμοποιεί συχνά την Τέχνη ως όχημα για να ευαισθητοποιήσει σε θέματα αιχμής για τη δημόσια υγεία, όπως η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού. Μία στις οκτώ Ελληνίδες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες η οποία ωστόσο πλήττει -αν και σπανιότερα- και τους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου υπόσχεται αποθεραπεία. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τακτική αυτοεξέταση  των μαστών, μαστογραφία και συνοδό υπερηχογράφημα είναι υποχρεωτικός. Ας μην είμαστε αμελείς».

Ο Χάρης Κοντοσφύρης, εικαστικός, Καθηγητής  της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας & συντονιστής του εικαστικού εργαστηρίου υπογραμμίζει: «Με την αίσθηση  της αφής διακρίνουμε απτικά  με απλές κινήσεις την ομορφιά αλλά και την δυσμορφία των μαστών. Αυτή η απλή κίνηση, κυκλική και απεριόριστη,  αποτελεί σταθμό για την συμβολική αποθέωση του στήθους ως τροφού και ως απέραντου ερωτικού καλέσματος. Αυτή η μοναδική εικόνα του γυναικείου στήθους ωσάν απείρου, θα ψηλαφιστεί για να ιχνηλατηθεί η αγάπη και η φροντίδα. Θα ψηλαφίζεται άπειρα από το βρέφος, από τον αγαπημένο αλλά και από τον γνωμοδότη μαστογράφο, με αυτήν την αμφίπλευρη απειροελάχιστη ενσαρκωμένη κυκλικότητα  της ζωής και των κινδύνων της. Το άπειρο στην τέχνη είναι ένα εικαστικό κατόρθωμα γεωμετρίας, ένα μοτίβο ζωής και εν-συναίσθησης του απειροελάχιστου της ζωής, ικανό να ενεργοποιεί την υπενθύμιση της  μαστογραφίας και της αυτοεξέτασης». 

Αλκοόλ, τσιγάρο, επιπλέον κιλά, αντισυλληπτικά, ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση, κακή διατροφή και καθιστική ζωή, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου στον μαστό. Η πρόληψη είναι χρέος και ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που θυμίζει αυτήν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και όσους αγαπάμε. Γιατί, είναι στο χέρι μας να θωρακίσουμε την υγεία μας.

Τη δράση στηρίζουν ο  Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων ” Μαζί για τη Ζωή”, ο  Σύλλογος Καρκινοπαθών Φλώρινας, ο  Δήμος Αμυνταίου,  το περιφερειακό  τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου και το Συμβουλευτικό Κέντρο γυναικών Δήμου Φλώρινας.

Τα έργα

Λένα Καββαδία.«Άτιτλο» Μελάνια σε πανί και ψηφιακή επεξεργασία.30Χ40 cm.2022

Άννα Κυριακού. «Εγκυμονώντας» Σχέδιο με ανακλώμενο φως, 50 x70 cm. 2022

Ειρήνη Ασπρίδου.  «Ο κύκλος της ζωής»,Χαρτί ondule σε γλυπτικά αναπτύγματα. Εικαστική εγκατάσταση  μεταβλητές διαστάσεις,2022

Ευτυχία Χαϊντίνη. «Υπάρξεις», Κολάζ μοτίβων με πανί και χρώμα. Εικαστική εγκατάσταση  μεταβλητές διαστάσεις.2022

Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου. «Η φθαρτότητα της γυναικείας όψης στο άχρονο της ανάμνησης». Ζωγραφική με πλαστικά χρώματα σε ξύλο mdf.2022

Σάββας Παπαδόπουλος.  « Οιδίοις Όμμασι», microskope Photography,100X70 cm 2022,

Χρύσα Διαμαντοπούλου. «Βόλεμα στο ανοιχτό άπειρο »Ακρυλικά σε μουσαμά, 50×60, 2021

Μάριος Αντωνιάδης. «Άτιτλο», Λάδι σε μουσαμά,120Χ80cm. Λάδι σε Καμβά

Αντωνακάκη Σοφία. « Μαστός στο άπειρο»,  Φωτογραφίες επεξεργασμένες , βίντεο  gif.

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ…

Στην ενδεκάχρονη πορεία της έως σήμερα η ΑΚΟΣ αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο (με σημαντικό πυλώνα της την υιοθέτηση μίας υγιεινής και ισορροπημένης ζωής) και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους από τη νόσο.  Στις δράσεις της ΑΚΟΣ συγκαταλέγονται επιστημονικά συνέδρια και έρευνες που σκιαγραφούν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας, πανελλαδικές εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και  εκδηλώσεις με κοινωνικό πρόσημο που προάγουν την αξία της υγιεινής και ισορροπημένης ζωής.