Δ. Μιχαηλίδου: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, μπορούμε όμως να είμαστε όλοι ίσοι
Στη σπουδαιότητα της υπηρεσίας Relay και το πώς αυτή έχει αλλάξει την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα ακοής, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, με θέμα: «Υπηρεσία Relay. Διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα ακοής».
Όπως τόνισε η κα Μιχαηλίδου, «το Relay, αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο για την ανεξάρτητη διαβίωση των κωφών συμπολιτών μας». Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η εξ αποστάσεως διερμηνεία και χειλεανάγνωση, η οποία εφαρμόζεται από το 2019, αποτελεί ψηφιακή καινοτομία. Πλέον έχει εγκατασταθεί σε νοσοκομεία, δήμους, ΚΕΠ, υπηρεσίες και έτσι κάθε άτομο με προβλήματα ακοής μπορεί να συμμετέχει χωρίς περιορισμούς στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και φυσικά στην αγορά εργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Μιχαηλίδου και στην ανάγκη ριζικής αλλαγής του τρόπου πρόσληψης της αναπηρίας μέσα από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να ζουν μία φυσιολογική ζωή μέσα στην κοινότητα, να εργάζονται, να στηρίζουν την οικογένειά τους και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αναπηρία δεν είναι κοινωνικά βαρίδια. Διαθέτουμε πλέον τη γνώση και τα μέσα ώστε τα κωφά και βαρήκοα άτομα να αναπτύξουν γλωσσικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες και να γίνουν πλήρως λειτουργικά, αρκεί να διαγνωστούν έγκαιρα οι ικανότητές τους και να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα και εκπαίδευση».
Κλείνοντας την ομιλία της, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία, στην οποία όλοι έχουν θέση και ρόλο. Οι αντιλήψεις που ταυτίζουν την αναπηρία με την ανημποριά και την πρόνοια με την φιλανθρωπία όχι μόνο είναι αναχρονιστικές, αλλά είναι και κοινωνικά επιζήμιες. Δική μας ευθύνη είναι να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι ανάπηροι συμπολίτες μας, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που σήμερα προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία. Για εμάς δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είναι και θέμα ευημερίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και προόδου».