«ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ΔΕΡΜΑΤΟΣ: ΜΕΛΑΝΩΜΑ»
Μία σημαντική ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με θέμα «ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ΔΕΡΜΑΤΟΣ: ΜΕΛΑΝΩΜΑ» έγινε την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου παρουσία του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Γιάννη Κεχρή.
Χαιρετισμό απηύθυνε ηλεκτρονικά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα η οποία βρισκόταν εκτός Αθηνών.
Ομιλητές ήταν ο κ. Στεφανος Τσιπουράκης (Ιατρός, Αναπληρωτής Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Προστασίας , Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), ο κ. Θεόδωρος Μαριόλης Σαψάκος (Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Χειρουργική Ογκολογία, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ), η κα Πόπη Καλαϊτζή (MD, MSc, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Lifestyle Medicine & Culinary Coaching certified, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ), ο κ. Βασίλειος Στ. Χρυσοχέρης (Δερματολόγος- Παιδοδερματολόγος, Συνεργάτης Ιατρικού- Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών) και ο κ. Φάνης Φλώρος (Ογκολόγος, Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού).
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διοικητής του νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων, κ. Θεόδωρος Τσουρέλας και ο Αρχιμανδρίτης Ιατρός- Ακτινοθεραπευτής κ. Ιωάννης Κοκκάκης. Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος κα Μαρία Αναστασοπούλου ενώ, η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της MAVROGENIS Empowering Health.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα στην ομιλία της επεσήμανε ότι «Το μελάνωμα αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο στη χώρα μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε όλοι προστατευμένοι». Εξήρε επίσης, την πρωτοβουλία των Δήμων για τις προληπτικές εξετάσεις λέγοντας «Οι Δήμοι πρέπει να κάνουν πρόληψη και αυτές οι πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αυτή την στιγμή ξεκίνησαν με το μελάνωμα, αλλά όλες οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται, όπως για παράδειγμα μαστογραφίες, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του ορθού και ελπίζω σύντομα και για τον καρκίνο του πνεύμονα που είναι από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στην χώρα μας αλλά και διεθνώς».
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Γιάννης Κεχρής έδωσε και αυτός με τη σειρά του συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή, καθώς όπως είπε, το μελάνωμα είναι από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους και στην χώρα μας, λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας και της έκθεσης μας στον ήλιο. «Η Περιφέρεια στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν την δημόσια υγεία μέσω της πρόληψης. Για 1η φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει τα τελευταία 2 χρόνια ένα εκτεταμένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο προωθείται σε όλους τους δήμους και κατοίκους της Αττικής» τόνισε ο κ. Κεχρής.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου από πλευρά του σημείωσε «Αυτό που θέλω να πω για την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά στον δήμο Αμαρουσίου, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βάση στην πρόληψη και γενικά στην διάδοση του μηνύματος της πρόληψης και της προληπτικής ιατρικής. Γι’ αυτό τον λόγο, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σαν κι αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. «Μην φοβάστε να ρωτήσετε τους γιατρούς, μην φοβάστε να πάτε για προληπτικές εξετάσεις» τόνισε κλείνοντας.
Ο κ. Στεφανος Τσιπουράκης, αναφερόμενος στο μελάνωμα εξήγησε ότι αποτελεί το πιο γνωστό, το πιο διαδεδομένο τύπο καρκίνο του δέρματος, όμως έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορεί να προληφθεί σε έναν βαθμό. Ιστορικά, όπως είπε, το μελάνωμα παρατηρήθηκε πρώτη φορά, όταν ανακαλύφθηκε η Αυστραλία και πήραν τους κρατούμενους που ήταν στα μπουντρούμια και δεν είχαν δει ήλιο και τους μετέφεραν εκεί για να εποικήσουν τη νέα γη. Το 20% των ανθρώπων αυτών περίπου έπαθε μελάνωμα. Αυτό, σύμφωνα με το γιατρό, δείχνει πόσο ο ήλιος επιδρά πάνω στην δημιουργία αυτού του καρκίνου .
Ο κ. Θεόδωρος Μαριόλης Σαψάκος στάθηκε στο γεγονός ότι ημερίδες σαν αυτή εκλείπουν και είναι πολύ σημαντικές διότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ενημέρωση του πληθυσμού, κυρίως στις πολύ μικρές ηλικίες. «Το μελάνωμα είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου στις ηλικίες 15- 29 ετών. Επειδή η έναρξη του νεοπλάσματος αυτού του καρκίνου μοιάζει με κάτι φυσιολογικό, δηλαδή μια ελιά, είναι δύσκολο να το ξεχωρίσει κάποιος άνθρωπος. Είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος καρκίνος και πέρα από τους δερματολόγους και χειρουργούς, πρέπει όλοι οι γιατροί να είναι γνώστες περί τίνος πρόκειται. Είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους που έχουμε στο ανθρώπινο σώμα» ανέφερε ο γιατρός και συμπλήρωσε ότι «οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει να μπορούμε σήμερα να ξεχωρίσουμε τι είναι οι εκατοντάδες σπίλοι. Έχουμε την τεχνική της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας , η οποία με την σωστή χρήση της μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά δεδομένα και ακριβή πληροφόρηση στην διάγνωση και την θεραπεία».
Στη Φυσική Ιατρική Αποκατάσταση αναφέρθηκε η κα Πόπη Καλαϊτζή λέγοντας ότι, ασχολείται και με την αποκατάσταση ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, δηλαδή τον καρκίνο. Στόχος της όπως είπε, είναι να ξαναβάλει τον ασθενή σε μία φυσιολογική ζωή με το νόσημα του, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφήσει κάποια αναπηρία. Οι θεραπείες σύμφωνα με την ίδια, έχουν και παρενέργειες και αυτές προσπαθούν οι ειδικοί, μέσω της φυσικής ιατρικής αποκατάστασης να τις ισορροπήσουν, να τις κάνουν λιγότερο επώδυνες για τον ασθενή.
«Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περίπου το 1/3 των θανάτων από καρκίνο οφείλεται στο κάπνισμα, στην παχυσαρκία, στην κατανάλωση αλκοόλ, στην μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην έκθεση στον ήλιο και την ελλιπή άσκηση» τόνισε η κα Καλαϊτζή συμπληρώνοντας ότι οι ασθενείς δυστυχώς, δεν αναζητούν πληροφορίες για την διατροφή, την άσκηση και διάφορα συμπληρώματα από τους ειδικούς και αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
«Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο καθώς χαρακτηρίζεται και από ηλιοφάνεια» τόνισε ο κ. Βασίλειος Στ. Χρυσοχέρης συμπληρώνοντας επίσης, ότι το θετικό είναι ότι το ποσοστό ηλιοφάνειας που έχουμε όλο τον χρόνο δεν συνάδει με τα αντίστοιχα ποσοστά μελανώματος που θα περίμενε κανείς, καθώς μας προστατεύει ο φωτότυπος του δέρματος μας. «Όλοι γεννιόμαστε χωρίς ελιές, στην πορεία όμως βγάζουμε και αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μελάνωμα ή δυσπλαστικός σπίλος» εξήγησε.
Αναφορικά με τα παιδιατρικά ποσοστά, είπε ότι είναι πολύ μικρά αλλά τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, αφού είναι ένας παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε. «Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό σωστά, να το ανανεώνουμε συχνά, να μην αφήνουμε σημεία του σώματος ακάλυπτα, όπως είναι ο αυχένας, η μύτη, τα αυτιά και να βάζουμε αντιηλιακό ακόμα και αν έχει συννεφιά γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία υπάρχει» σημείωσε ο κ. Χρυσοχέρης.
Ο ογκολόγος κ. Φάνης Φλώρος αναφέθηκε στη χημειοθεραπεία και το μελάνωμα επισημαίνοντας ότι αυτά τα δύο πλέον δεν συμβαδίζουν, διότι έχουν στη φαρέτρα τους νεότερες θεραπείες. «Οι περισσότερες βλάβες συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ζωής μας οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, που προκαλούν ή θραύση σε ολόκληρά χρωμοσώματα ή σημειακές βλάβες σε συγκεκριμένα γονίδια. Αυτά απορρυθμίζονται και δημιουργούν δυσπλαστικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια, όπως το μελάνωμα. Αυτό εξηγεί τον μακρύ χρόνο μεταξύ της έκθεσης και της δημιουργίας αλλοίωσης μέχρι την εμφάνιση της νόσου κλινικά» εξήγησε ο γιατρός. Το μελάνωμα, όπως είπε, έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να αναγνωριστεί από το ανοσολογικό σύστημα και να καταπολεμηθεί. «Με την ανοσοθεραπεία, προσπαθούμε να επαναφέρουμε την δυνατότητα του ανοσολογικού συστήματος να καταπολεμήσει μόνο του τον καρκίνο, χωρίς χρήση χημικών ενώσεων» σημείωσε ο κ. Φλώρος.