Υπογονιμότητα γένους… αρσενικού
Ιούνιος Μήνας Γονιμότητας
15/6: Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας 18/6 Παγκόσμια μέρα Πατέρα
- Ο ανδρικός παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με τον γυναικείο στα θέματα γονιμότητας
- Το σπέρμα εμφανίζει μειωμένη γονιμοποιητική ικανότητα και αλλοίωση των ποιοτικών του παραμέτρων με την πάροδο των ετών
- Η επιστήμη της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μπορεί πλέον να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα του σπέρματος.
- Ο σύγχρονος άνδρας μπορεί μέσα από διευρυμένους ελέγχους και εξειδικευμένες εξετάσεις σπέρματος να φροντίσει για την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και εξατομικευμένη του θεραπεία
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γονιμότητας 15/6 αλλά και την Παγκόσμια Μέρα Πατέρα 18/6 η Institute of life – ΙΑΣΩ, ο πλέον εξειδικευμένος φορέας στη χώρα μας στα θέματα γονιμότητας πραγματοποιεί δράση ενημέρωσης για το σημαντικό αυτό θέμα προτρέποντας τους άνδρες να «Νοιαστούν για τη γονιμότητά τους».
Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και τα νούμερα είναι ανησυχητικά. Ο Ανδρικός παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με τον γυναικείο στα θέματα γονιμότητας.
Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες το 40% των θεμάτων Γονιμότητας οφείλονται στον Ανδρικό Παράγοντα, 40% στον Γυναικείο ενώ το 20% αφορά και στους δύο ή χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Τα αποτελέσματα κατατείνουν στο ότι η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, όπως άλλωστε και των γυναικών, καθώς όλες οι παράμετροι των σπερματοζωαρίων επηρεάζονται δυσμενώς με την πάροδο του χρόνου. Νεότερες έρευνες αποδεικνύουν τη συνεχώς αυξανόμενη ηλικία τεκνοποίησης και τη συσχέτιση της με τη διάγνωση προβλημάτων σπέρματος .
Προβλήματα του σπέρματος όμως μπορούν να υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες των ανδρών ανεξαιρέτως. Ακόμα και όταν τα βασικά μορφοκινητικά χαρακτηριστικά του σπέρματος φαίνονται φυσιολογικά, δεν είναι απαραίτητο ότι έχει και όλες τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί γονιμοποίηση ωαρίων.
Όπως φαίνεται σε σύγκριση με το παρελθόν οι άνδρες έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα εξής:
- Στυτική δυσλειτουργία που προκύπτει από προβλήματα υγείας (υπέρταση, διαβήτης, προστάτης)
- Μείωση επιπέδων τεστοστερόνης με την ηλικία
- Ψυχολογικής Κατάστασης / Κατάθλιψης
- Προβλημάτων στην σχέση & επίδραση τεχνολογίας
- Απουσία κοινωνικής ζωής (πανδημία /lockdown)
Άλλοι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η ανδρική υπογονιμότητα είναι τα αυξανόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά και γενικότερα τα χαμηλά επίπεδα υγείας του άνδρα.
Tελευταίες μελέτες καταδεικνύουν επίσης ότι η ανδρική γονιμότητα επηρεάζεται εξίσου σημαντικά από τον τρόπο ζωής του σύγχρονου άνδρα, όπως:
- Οι καθημερινές συνήθειες (η καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα)
- Η άσκηση και η γενικότερη φυσική δραστηριότητα
- Οι διατροφικές συνήθειες και τα συμπληρώματα διατροφής
- Ο χρόνος ξεκούρασης και η επάρκεια ύπνου
- Το περιβάλλον εργασίας και η γενικότερη ψυχολογική κατάσταση
Ο σύγχρονος άνδρας που ενδιαφέρεται για τη γονιμότητά του θα πρέπει αρχικά να προβεί σε έγκαιρη διάγνωση μέσα από νέους ελέγχους και διευρυμένες εξετάσεις σε σύγχρονα Ανδρολογικά Εργαστήρια. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθεί πως ο τρόπος ζωής, οι καθημερινές του συνήθειες, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν την γονιμοποιητική του ικανότητα. Είναι σημαντικό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής:
- Ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο όπως είναι π.χ. η μεσογειακή διατροφή που έχει μελετηθεί για τα ευεργετικά της αποτελέσματα, αποφυγή γλυκών, κονσερβοποιημένων τροφών, fast food & trans λιπαρών
- Διακοπή ή περιορισμός καπνίσματος και αλκοόλ
- Αύξηση άσκησης και διακοπή λήψης στεροειδών
- Αποφυγή/μείωση έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες (π.χ. χημικά προϊόντα)
- Χρήση διαιτητικών και φυτικών συμπληρωμάτων
Ο σύγχρονος άνδρας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, όπως και η γυναίκα, για την έγκαιρη τεκνοποίηση. Να ενημερωθεί πως η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και της ομαλής ανάπτυξης των εμβρύων.
Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να προσφέρει λύσεις & εναλλακτικές για την διατήρηση της γονιμότητας του άνδρα. Με κατάλληλες τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα, μπορεί να γίνει επιλογή του πιο κατάλληλου σπερματοζωαρίου που οδηγεί σε επιτυχή γονιμοποίηση και επίτευξη εγκυμοσύνης. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί να αναλύσει ακόμα περισσότερες παραμέτρους για την επιλογή του πιο υγειούς σπερματοζωαρίου.
Υπάρχει πλέον ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων για τον άνδρα και για την διερεύνηση της γονιμότητάς του πέραν του καθιερωμένου σπερμοδιαγράμματος, όπως Οξειδωτικό στρες, Κατακερματισμός DNA, κ.α. που μπορούν να προσδώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος. Είναι απαραίτητο να κινητοποιούνται οι άνδρες για πληρέστερη κλινική εκτίμηση από Ειδικούς Γονιμότητας αλλά και από μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενετιστές κλπ. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική υγεία αλλά και η γενικότερη υγεία του άνδρα.
Η έγκαιρη εξέταση του σπέρματος θα πρέπει να προστεθεί και στη λίστα των καθιερωμένων check up.
Η έγκαιρη κρυοσυντήρηση του σπέρματος μπορεί να αποτελέσει μια λύση για τη διατήρηση της Ανδρικής γονιμότητας και μπορεί να αξιολογηθεί ανά περίπτωση και για συγκεκριμένα περιστατικά. Υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης ακόμα και μεμονωμένων σπερματοζωαρίων, που προέρχονται από άνδρες με σοβαρή ολιγοασθενοσπερμία.
Η Institute of life – ΙΑΣΩ συνεχίζει να επενδύει συνεχώς με γνώμονα την προσήλωση των ζευγαριών που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες της και να εστιάζει στις ανάγκες τους. Έχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο Ανδρολογικό τμήμα που καλύπτει όλο το φάσμα των προηγμένων ελέγχων και εξετάσεων για τον άνδρα και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σπέρματος. Νέες τεχνολογίες, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και εξατομικευμένες θεραπείες, από την πιο έμπειρη ομάδα ιατρών και εμβρυολόγων, αποτελούν εγγύηση για βέλτιστα αποτελέσματα.